pondělí 25. září 2017

PRAVÝ AMERICKÝ APPLE PIE

Když se podíváte z okna, co vidíte? Když jdete parkem, kde pomalu začínají padat listy, vše se zbarvovat do žluta, hněda a červena? Je to tutovka. Přišel podzim. Ale nesmutněte. Te neznamená, že bude venku na každém druhém kroku bláto, že začne být zima. 

Berme to pozitivně. 

Je tolik krásných věcí na podzimu. Jako třeba to, když si do právě zmíněného parku můžete sednout s perníkovým latté v ruce a pozorovat jak děti skáčou do shrabaného listí. Nebo co třeba to, když přijdete zmrzlí z venku a uvaříte si ten nejvoňavější čaj, který máte doma, zabalíte se do deky a čtete si knížku? Nebo třeba to, že můžete pouštět draky! Kdo nebyl tenhle rok pouštět draka, tak to tenhle víkend napravte. A nebo si můžete začít péct dorty a koláče z podzimních surovin, které nadherně provoní domov. 



Jelikož mě mí kamarádi dobře znají, tak jsem dostala k narozeninám spoustu věcí na pečení. Jednou z nich je také kuchařka, podle které se pečou domácí koláče. A popravdě ten koláč, co jsem podle ní upekla? Byl výbornej. 

Byl to klasický americký Apple Pie a jestliže máte chuť na nějaký podzimní zákusek nebo chcete udělat radost své milované druhé polovičce, tak ho zkuste taky. Neprohloupíte. A když jsem ho zvládla já, tak vy to určitě zvládnete.

Co na něj budete potřebovat?

TĚSTO
- 250 g másla
- 50 g krupicového cukru
- 350 g hladké mouky
- 1 vejce + 1 žloutek

NÁPLŇ
- 2 kg nastrouhaných jablek ze zahrádky
- 125 g krupicového cukru
- 20 g másla
- šťáva z půlky citronu
- malý panák brandy
- javorový sirup na zakápnutí
- špetka strouhaného muškátového oříšku
- 1 lžička mleté skořice
- pokud chcete nakrájené oříšky/čokoládu


Začněte tím, že prošleháte máslo a cukr, pak zašlehejte vejce a žloutek. Přidejte po třetinách mouku a těsto rukama důkladně propracujte. Zabalte ho do potravinářské folie nebo do alobalu a nechte alespoň hodinu odležet. 

Poté co si na zahradě nebo v sadu nasbíráte domácí jablka (protože ty jsou nejlepší) je nastrouhejte. Smíchejte s citronovou šťávou, cukrem, skořicí, muškátovým oříškem a přilijte brandy. Přidejte 4-6 lžic studené vody a povařte asi 4 minuty. Stáhněte z ohně, přidejte máslo a nechte ho rozpustit.
Troubu si předehřejte na 210°C. Těsto vyválejte a vyložte jím koláčovou formu o průměru 23cm, přesahující okraje odřízněte. Na těsto naneste jablečnou směs. Odříznuté těsto znovu vyválejte,nakrájejte z něj tenké proužky a ozdobte jimi koláč. Koláč pečte 20–25 minut.
Je celkem lehký, rychlý a hlavně výborný! Co děláte vy nejraději na podzim? Jestli máte nějaké netradiční způsoby, jak trávíte podzim, tak mi určitě dejte vědět!

8 komentářů:

  1. No já podzim miluju a vždycky se na něj hrozně těšíím!
    Jinak tvůj koláč... vypadá božsky a mám na něj strašnou chuť, páč ho cítím až sem .)

    OdpovědětVymazat
  2. Tak těm vypadá opravdu skvěle 😍 určitě ho taky zkusím, protože koláčů není nikdy dost😁
    jdusizasvym.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  3. Ježiši, tak to je úplně boží recept! Vypadá to naprosto skvělě, už se úplně těším, až si ho udělám! :)
    DENYII

    OdpovědětVymazat
  4. Jablek teď bude požehnaně! Už bych ho konečně mohla vyzkoušet.

    OdpovědětVymazat
  5. No ten vypadá božsky a opravdu jednoduše :). Já poslední dobou stále peču štrůdly a muffiny :D.

    OdpovědětVymazat
  6. No já tedy nevím jak vy, ale vybavím si film Prci prci prcičky :-D Každopádně je samozřejmé že musí být perfektní...

    OdpovědětVymazat